KENDİNİZ İÇİN HEDEF BELİRLEMENİN YOLU

Merhabalar zaman akıp gider. Tasarrufu dondurucusu saklanacak bir kasası yoktur. Zamanla birlikte bizim de hayatımız geçer. Kimi dolu dolu yaşarken kimileri de farkında bile olmadan yaşar bu hayatta..

Karanlıkta göz kırpmayı bırakalım. Bugün sizlerle paylaşacağım şifre sizin için bir kurtarıcı olsun.

“Hayatımızın değeri yaptığımız veya kimi tanıdığımızla değil, kim olduğumuzla ilgilidir.”
Mustafa Kılınç

Şimdi hemen başarının sizin için ne anlama geldiğinin tanıtımını yapın. “Başarı” dediğinizde tam olarak ne demek istiyorsunuz?
Bu, çok sık karşılaştığım bir sorudur. Tutkularınıza bağlı hedefler belirleyeceğiniz birçok farklı alan mevcuttur. Benimse, odaklanmanızı tavsiye ettiğim 8 ana alan vardır;

  1. Kariyer ve iş hayatı
  2. Finans
  3. Aile
  4. Toplum
  5. Sağlık ve spor
  6. Kişisel gelişim
  7. Macera
  8. Hayat biçimi

1. Kariyer ve İş Hayatı Hedefleri: İster bir çalışan olun, isterse de kendi işinizin patronu, çalışma hayatınızda neleri başarmak ve ne gibi mevkilerde nasıl roller üstlenmek istediğinizi düşünün.
2. Finansal Hedefler: Bu hedefler, sağlamak istediğiniz kazanç, tasarruf etmek istediğiniz para ya da yapmak istediğiniz yatırımlarla ilgili olmadırlar. Mali durumunuzu ne yönden değiştirmek istediğinizi ve nasıl sonuçlar almak istediğinizi düşünün.
3. Ailevi Hedefler: Aileyle birlikte hedef belirlemenin önemli olduğuna inanıyorum. Bu hedefler, birlikte yapmak istediğiniz etkinliklerden, bir aile olarak geliştirmek istediğiniz bir özelliğe kadar her türden şey olabilirler. Aileler, belirlenen hedeflere ulaşmak için önemli çabalar harcarlar. Bu nedenle, ailevi hedefler, onlara zaman ayırmanızı sonuna kadar hak ederler.
4. Toplumsal Hedefler: Tanıdığımız kişilere ya da topluma birçok farklı yoldan katkıda bulunabiliriz. Bunun zaman mı, yoksa para yönünden mi olacağına karar vermelisiniz. Belki de sizin topluma olan katkınız, dokuz yaş altı bir futbol takımına koçluk yapmaktır, okulunuzun mezunlar gününü organize etmektir ya da mahallenize yeni taşınmış olan komşunuzu bir fincan kahveyle karşılamaktır. Nasıl bir katkı vermek istiyorsunuz?
5. Sağlık ve Spor Hedefleri: Sağlık, diğer her şeyin üzerinde etkisi olan bir alandır. Sağlığınız yerinde değilken, büyük işler başarmanız mümkün değildir. Bu alandaki hedefleriniz, bedeninizi, zihninizi ve ruhunuzu canlandırmalı ve güçlendirmelidirler.
6. Kişisel Gelişim Hedefleri: Kendinize olan güveninizi geliştirirken, aynı zamanda, başarabileceklerinize dair inancınızı da geliştirmiş olursunuz. Hangi bilgileri ve becerileri öğrenmek istiyorsunuz? Hangi davranışlarınızı değiştirmeniz gerekiyor? Bu hedefler, sizi yeni eğitimler almaya yönlendirebileceği gibi, yalnızca kendinize olan saygınızı ve güveninizi geliştirmenize yardımcı olacak bir kitap okumaya da teşvik edebilir.
7. Macera Hedefleri: Paraşütle atlamaktan, bir adada tatil yaparken kokteylinizi yudumlamaya kadar her şeyi bu hedeflerinize dahil etmeniz mümkündür. Seyahat etmek istediğiniz yerler, görmek istediğiniz şeyler ve yapmak istediğiniz eylemlerde de yine bu hedeflerinizin içinde yer alabilirler.
8. Hayat Biçimi Hedefleri: Zengin ve meşhur insanların hayatlarına özenmeniz şart değil, ancak isterseniz o tür hayatlar yaşamanız da mümkün. Bu alan, iki bölümden oluşur. Birincisi, kendinizi ve ailenizi ne tür hediyelerle ve mükâfatlarla ödüllendirdiğinizdir. İkincisi ise, gücünüzü toplamanız için neler yaptığınızdır. Bir önceki bölümde, hepimizin içinde ara sıra doldurmamız gereken birer batarya olduğundan söz etmiştim. Belirleyeceğiniz hayat biçimi hedefleri; bunlar ister spor yapmak olsun, isterse de bir hobiyle uğraşmak, size, yapmaktan hoşlandığınız şeyleri canlı ve enerjik bir biçimde yapmanızı sağlayacak olan gücü vermesi gereken hedeflerdir.

“Tutkunuzun peşinden gidip onu gerçekleştirememek, hiçbir şeye tutku duymayıp sonsuza kadar pişman olmaktan daha iyidir.” Değil mi?

Basında Dap