Kendimizi Nasıl Hissedeceğimiz Biz Bağlıdır

Stres nedir?

Bazı insanlar stresi migren, yüksek tansiyon, sinir, ülser v.b. hastalıklardan yola çıkarak tanımlarlar. Bazıları ise stresi artan değişkenler üzerinde dururlar (insanlar arasındaki iletişimsizlik, fazla iş, görev değişiklikleri, hızlı değişim, çatışma, hüsran gibi).

Her birey stresi sezgileriyle az çok algılayabilir. Fakat insanların çoğunun stresi tanımlaması sanıldığı kadar kolay değildir. Stresi, ilk kez Hans Selye tanımlamıştır. Ona göre stres “Bireyle yapılan etkilere spesifik olmayan tepkidir”

Stres bedeninizin yıpranmışlık oranıdır.
Stres bireyi rahatsız eden ortamın (gürültü, zorlama, aşırı iş yükü) ortaya çıkardığı herhangi bir düzen bozukluğuna organizmanın verdiği cevaptır. Şu halde stres, her bireyin adaptasyon yeteneğine göre verdiği tepkidir. Bazılarında pozitif etkiler (enerji, uyarılmış davranış, migren) ortaya çıkarır.

Stresi açıklamada kullanılan “spesifik olmayan tepki” kavramının anlamı; organizmanın her belirlenmiş durumda aynı tepkileri vermediğidir. Örneğin; organizmanın tepkisi hoş bir durum (terfi gibi) ile hoş olmayan bir durumda (tenzil gibi) birbirine benzer. Her iki durumda da, organizma karşılaştığı yeni duruma uyum göstermek zorundadır. Adrenalin salgılayacak, hastalık belirtileri başlayacak, işlevlerde düzensizlik ortaya çıkacaktır.

YAŞAM YOLCULUĞUNDA STRES KAÇINILMAZDIR

Stres, hayatın vazgeçilmez bir parçasıdır. Çünkü insana çevredeki uyaranlar karşısında daha iyi davranma fırsatını verir. Sıfır stres, ölümdür. Çünkü bu durumda birey çevreden gelen etkilere tepki vermeye yetecek enerjiden yoksun demektir. Aşırı stres de ölümcül olabilir. Çünkü bu durumda birey aşırı enerji sarf etmekte ve tükenmektedir. Çözüm, her bireyin kaldırabileceği ölçüde (optimum) stres ile doyumlu ve olumlu bir hayat sürdürebilmesidir.

İKİ TÜR STRES KAYNAĞI VARDIR

İki tür stres vardır. Bunlardan “Olumlu Stres” (iyi stres) olumlu sonuçlar çıkartır. Kaygı yerine, zor bir amaca ulaşırken bireyi meydana getiriciliği kullanmaya yönelten, kişiye doyum ve yaşama sevinci veren strestir. “Olumsuz Stres” (kötü stres) ise; bireyin kendine güvenini kaybetmesine neden olan, yetersizlik duygularına sevk eden, çaresizlik, umutsuzluk ve hayal kırıklığı çıkartan strestir. Olumsuz stresin örgütsel çıkartıcılığı öldürücü etkisi vardır

Stresin zihinsel ve fiziksel kaynaklarımızı tüketen olumsuz bir yanı olduğu gibi, organizmada fiziksel ve ruhsal değişmelere, olgunlaşmaya ve gelişmeye yol açan önemli yanları da vardır.

Sonuçta "STRES" ne iyidir ne de kötü.İnsanlar olaylara durumlara bir anlam yüklemediğinde stres sadece bir hiçtir. Boştur. Bizler anlamlandırmaya başladığımızda "STRES" her şeydir. Çünkü onu hiçlikten herşeyliğe taşıyan kişiler bizleriz. Şimdi sizden yapmanızı istediğim tek şey "olaylara,kişilere,durumlara" anlam vermeden önce ne beklediğinize dikkat edin. Şikayet etmeyi bırakın. Bugüne kadar yeterince sızlanıp şikayet etmediniz mi?Ne oldu!

Ne kazandınız! Haydi çekinmeden söyleyin HİÇ. HİÇ kazanmadınız değil mi? Öyleyse artık kaybetmek yok kazanmak var. Kazanmak içinse "Yapmak" var. Yapın...
Sadece ne yapmak istiyorsanız onu yapın hem de delicesine yapın. Eylem en büyük güçtür.

“İnanmak ve eyleme geçmek her şeydir.”
Mustafa KILINÇ

Güç, Başarı ve Sevgilerimle

Yazar: NLP Lideri Mustafa Kılınç

Mustafa Kılınç Şifreleri