Başarının İletişim Becerisi 3

İletişimde en büyük yardımlardan biri, kendini başkasının yerine koyabilmekten gelir. Bizler NLP'de buna "karşıda-kinin yerine geçmek" "onun bakış açısına girmek" " onun gözlerinden bakmak" diyoruz. Çok sağlıklı bir iletişim kurabilmenin altın yolu; Ben pozisyonu, Sen pozisyonu ve Meta pozisyonuna geçebilmektir. .

Ben pozisyonu:

Bu sizin her an içinde bulunduğunuz durum. Olaylara. kendi gözünüzle baktığınız, düşündüğünüz ve değerlendirdiğiniz tamamen kendi kriterlerinize göre davrandığınız yerdir.

Sen pozisyonu:

Bu pozisyon, kendinizi karşıdaki kişinin yerine koyduğunuz pozisyondur. İkinci pozisyon olarak da anılır. Karşınızdaki kişinin "ayakkabılarını" giydiğiniz, ancak iplerini bağlamadığınız durumdur. Onun gözüyle ilişkiye bakarsınız. BU durumda kendi tavrınızı daha net şekilde görme imkanı bulursunuz.

Mete ("O") pozisyonu:
Üçüncü pozisyon. İletişimciden bağımsız olan pozisyon-dur. Bu pozisyonda dışarıdan bir gözlemci olarak ilişkiye bakıyorsunuz, Sağlıklı bir iletişim için kim neyi değiştirmeli? Ha değişiklik gerçekleştiğinde neler olacak? Bunları görebileceğiniz bir pozisyondur.

Her üç pozisyonunda kendine göre avantaj ve dezavantajı vardır. Her zaman başarılı bir iletişim kuran birisi olmak istiyorsanız bunun tek yolu; her üç pozisyona geçip iletişimi sürdürmektir.

Hepimiz zaman zaman öfkeleniriz. Bu, yaşamın bir parçasıdır.,Ancak bu öfke insana iletişim kurmaya çalışırken gelirse sonuçları acı olabilir.

Öfke; kelimelerin anlamını değiştirir. İletişim kurmak istiyorsanız öfkeden uzak durun. İletişim esnasında öfkelenmeye başladığınızı hissettiğinizde, konuşmanın sonuna kadar öfkenizi tutun. Eğer başaramıyorsanız derin bir nefes alın ve bırakın. Vücudunuzun gevşediğini hissedersiniz.

Çevrenize şöyle bir bakarsanız; herkesin birbirini kıyası-ya eleştiri bombardımanına tuttuğunu görürsünüz. Bizler maalesef eleştirinin anlamını bilmiyoruz. Belli bir yaşa kadar zaten çevremiz tarafından çeşitli şekillerde eleştiriliriz. "Beceremez" "uyanık değilsin" "el alemin bebesi cin gibi" "bizimki uyuz" "kafası çalışmaz" "birazcık kafanı çalıştır" "baksana Ahmet'e" "senden adam olmaz" tüm bunlar yetmiyormuş gibi bir de bizler kendi kendimizi eleştirir hep olumsuz yönlerinizi görürüz. Sanki hiç olumlu yönümüz yokmuş gibi kendimizi yerden yere vurur dururuz. Olumlu yaptığımız her şey doğal gelir. Gerekenler olarak bakarız. Sizlere geri bildirim verme yöntemini sunacağım. Bu yöntemi izleyerek harika sonuçlar alacaksınız.

• Önce eleştiride (geri — bildirim) bulunacağınız olumlu özelliklerinden bahsedin. Onun artılarım ön plana çıkarın.
• Sonra eleştiri yönelteceğiniz konuya ilişkin "ben öyle kişiler gördüm ki...." Burada eleştireceğiniz konunun olması gereken yönünü söyleyin;
• Ve son olarak tekrar kişinin olumlu yönlerini ön plana çıkarın, yüreklendirin, pozitifle dolmasını sağlayın.

Mustafa Kılınç Şifreleri